Zelo pogosta zastrupitev psov, ki jo obravnavamo dežurni veterinarji, je zastrupitev s strupi za glodavce.

Teh strupov je več, delujejo na različne načine in imajo različne klinične znake. Lahko se kažejo kot živčni znaki (krči in edem možganov), prebavni (bruhanje, krči, driska) ali ledvični (povišan kalcij in akutna ledvična odpoved). Najbolj znani so rodenticidi, ki vplivajo na strjevanje krvi in sicer zavirajo encime vitamina K, ki delujejo na faktorje strjevanja krvi in s tem preprečujejo nastajanje krvnih strdkov.

Po zaužitju toksične doze rodenticidov, ki vplivajo na strjevanje krvi znaki zastrupitve ne nastopijo takoj, pojavijo se šele po nekaj dneh. Živali pričnejo krvaveti v notranjost, tako lastnik lahko opazi le oslabelost in blede sluznice. Občasno lahko opazimo krvav urin, sledove krvi na blatu ali krvavitve iz dlesni. Če žival prične krvaveti na več različnih mestih je to močan znak, da ima lahko težave s strjevanjem krvi in potrebno je opraviti posebne teste in pričeti s primerno terapijo.

V primeru, da je lastnik pravkar videl žival pojesti nastavljen rodenticid, lahko na dežurni kliniki takoj spodbudimo bruhanje z različnimi pripravki, praviloma se spodbuditev bruhanja zastrupljene živali priporoča pri mladičih, starejših živalih in živalih z motnjami v delovanju jeter.

Pri živalih, ki so izgubile večjo količino krvi in je strup že pričel delovati, je včasih to izgubo potrebno nadomestiti s transfuzijo krvi.

V ostalih primerih zastrupitev s podganjim strupom svetujemo, da se opravi test strjevanja krvi. Testiramo t.i. intrinzično pot (PTT – parcialni tromboplastinski čas) in ekstrinzično pot (PT – protrombinski čas) , ki se opravlja od 36-48 ur po zaužitju strupa, saj se prvi znaki zastrupitve pokažejo šele 3-5 dni kasneje. Če PT test pokaže podaljšan čas strjevanja krvi, se predpiše terapija z vitaminom K, ki ga dajemo 2x/dan vsaj 4 tedne. Nato se PT test ponovi in, odvisno od rezultata, se terapija ustavi ali nadaljuje še 14 dni. Priporočeno je dajanje vitamina K z mastno hrano.

Preventivno zdravljenje z vitaminom K v času dežurstva predpišemo samo v primeru, ko gre za mladiče, starejše živali ali jetrne bolnike ali ko ni mogoče v primernem času izvesti testiranja koagulacije krvi.

Kadar posumite, da je vaš ljubljenček pojedel strup za podgane in imate sumljivo embalažo v bližini, jo obvezno prinesite s sabo na pregled k dežurnemu veterinarju.

Zastrupitve z rodenticidi se lahko uspešno pozdravijo, če je žival pravočasno pregledana in primerno oskrbljena po zaužitju strupa.