V vročih poletnih mesecih pogosto v dežurnih veterinarskih ambulantah obravnavamo živali, ki so doživele toplotni udar. Največkrat so to psi.

Psi doživijo toplotni udar večinoma po krivdi lastnikov, ki jih pustijo v razbeljenem avtomobilu, privežejo na sonce ali jim ne zagotovijo dovolj sence. Pregrejejo se lahko tudi zaradi pretirane aktivnosti (metanje žogice, tek) v zelo vročem delu dneva. Posebno občutljive so kratkogobčne pasme, ki že tako trpijo zaradi brahiocefaličnega sindroma – kratkega gobca, ozkih nosnic, dolgega mehkega neba, ozkega sapnika in prevelikega jezika. Ti psi se ne shladijo dovolj zgolj s sopenjem.

Prvi znaki toplotnega udara so seveda zelo povišana temperatura, pes je na otip zelo vroč, se slini, lahko bruha, zelo pospešeno diha, pri hoji ga zanaša, naposled kolabira in pade v komo.

Prva pomoč je to, da psa umaknemo v senco in mu (če je pri zavesti) nudimo ohlejno vodo. Hladimo ga z mrzlo vodo po tilniku, trebuhu in po šapah. Zavijemo ga v mrzlo brisačo in mu damo zavojčke ledu na trebuh in med stegna. Šape mu polijemo z alkoholom.

ČIM PREJ POIŠČEMO DEŽURNEGA VETERINARJA!

Na dežurni kliniki bomo pregretega psa primerno oskrbeli.