Resorbtivne spremembe zob pri mačkah so dokaj pogosta obolenja v ustni votlini.
Delimo jih v dve obliki in sicer Tip 1 in Tipa 2.

Pri tipu 1 se pojavijo spremembe na zobni kroni in vratu, zobne korenine pa ostanejo nespremenjene. Pride lahko do zloma zoba zaradi razgradnje zobnega tkiva in posledično do zaostanka  zobnih korenin v čeljusti, ki povzročijo vnetja obzobnih tkiv, hujše bolečine, slinjenje, neugodje in odklanjanje hrane. Najpogosteje se pojavi na prehodu krone v vrat zoba. Velikokrat so spremembe, ko jih opazimo, že zelo globoke, ker jih prekrivajo obloge. Ob prizadetem zobu dlesen brsti in pojavi se globok žep, kjer se nabirajo bakterije.

Pri tipu 2 se spremembe pojavijo na zobni korenini, ko se le-ta razgrajuje in njeno strukturo nadomesti kostno tkivo. Najpogosteje se spremembe pojavijo na vratu tretjih spodnjih ličnikov (premolarjev). Spremembe pri tipu 2 ( sploh če so na globljih predelih, pod dlesnijo) ne povzročajo neudobja in bolečin, zato jih lastniki velikokrat sploh ne opazijo.

Vnetne spremembe na zobeh in dlesnih

Za ločevanje sprememb glede na tip uporabljamo rentgensko diagnostiko.

Še vedno ni pojasnjen vzrok za nastanek resorbtivnih sprememb zob pri mačkah, vsekakor pa pripomorejo vnetja obzobnih tkiv in nalaganje zobnih oblog.

Oba tipa se lahko tudi prepletata in Tip1 preide v Tip 2, kjer zaostale korenine zamenja kostno tkivo.

Kot zdravljenje se priporoča popolna odstranitev prizadetih  zob ( tip1) ali pa samo amputacijo zobne krone, kadar pride do razgradnje korenin, ki jih nadomesti kostno tkivo( tip2).

K preprečevanju le teh obolenj pripomoremo z redno higieno ustne votline pri naši mački.