Ko ste se odločili za nakup oz. boste odšli v zavetišče po mucka, je priporočljivo, da mu pred prihodom v novi dom nakupite vso potrebno opremo.

  • transportno košaro ali boks
  • posodi za vodo in hrano – priporočamo dve ločeni posodici, za vodo imajo najraje steklene
  • praskalnik
  • pripomočke za nego (primerno krtačo ali glavnik)
  • košaro ali posteljico za spanje, mehko odejo
  • primerne igrače – na vrvici, miške z mačjo meto...
  • mačje stranišče in posip, lopatka za čiščenje stranišča
  • mačja hrana, primerna za mladiče.

Po prihodu v novi dom naj bo vzdušje čim mirnejše, da se mucek ne bo prestrašil. Selitev zanj predstavlja precejšen stres. Otroci naj se umirijo, ne skačejo in ne kričijo, mucka pustite, da stanovanje v miru prevoha. Omogočite mu, da bo lahko postopno spoznaval prostore, do katerih mu boste omogočili dostop in se navajal na novo življenje. Po nepotrebnem ga ne dvigujemo v naročje. Damo mu možnost, da se nas privadi.

V prostoru kamor ste ga namestili, naj ima v ločenih posodah na voljo vodo in hrano. Ne glede na prostor v katerem mucka biva, mora biti njegovo stranišče postavljeno čim dlje od mesta, kjer se prehranjuje. Stranišče čistite vsak dan, saj mucke neočiščeno stranišče moti. Tako lahko pričnejo iskati druga mesta za uriniranje (lonce rož, kup perila...).

Kasneje, ko boste mucka puščali samega doma, morete poskrbeti za njegovo varnost. Ne puščajte priprtih oken, saj bi se radovedni mucek lahko ujel v priprto okno in se resno poškodoval. Preprečite, da bi imeli dostop do rastlin, ki so za mucke strupene. Ne puščajte nalite vode v kopalni kadi. Zavarujte električne vtičnice in kable.

Zapustitev legla, prihod v nov dom in privajanje na novo okolje so lahko za mucko izredno stresni. Menjava hrane,tudi če je kakovostna, lahko posledično povzroči prebavne težave. Ob posvojitvi ali nakupu mucke prosite, da vam dajo za s seboj nekaj hrane s katero boste lahko doma nadaljevali s hranjenjem. Menjava hrane naj bo postopna, ker omogoči prebavilom, da se navadijo na novo razmerje hranljivih snovi in druge sestavine.

Poskrbite, da bo imel mucek ves čas na voljo svežo vodo, nikar pa ga ne hranite z mlekom, saj mačke po odstavitvi od matere izgubijo zmožnost presnavljanja laktoze (mlečnega sladkorja), zato mleko po navadi povzroči prebavne težave.

Mucka že od začetka hranite večkrat na dan, z  majhnimi dnevnimi obroki. Odsvetujemo, da ima mucek hrano na voljo ves čas, saj mačke ne marajo postane hrane. Trije ali štirje manjši obroki dnevno so primerni za rastoče mucke. Večina mačk ima najraje svežo, dišečo hrano, zato vam svetujemo, da brikete pretresete v dobro zaprto posodo. Hranite jih v suhem in temnem prostoru, stran od virov toplote.

Mucki se radi igrajo z žogicami, vrvicami ali peresi še bolj pa bodo veseli vaše družbe, zato  vsak dan posvetite nekaj svojega časa igri z vašim novim družinskim članom!