Parodontalna bolezen, ki prizadene naše ljubljenčke, je vnetnega značaja in jo povzročajo bakterije, ki se nabirajo v zobnih oblogah. Le-te se s časom spreminjajo v zobni kamen. Najprej povzročijo vnetje dlesni, ki kasneje preide tudi na ostala obzobna tkiva.

Obzobna tkiva so  tkiva, ki dajejo oporo zobem. Imenujemo jih:

  • gingiva ali dlesen
  • peridontalni ligamenti
  • alveola
  • kosti zgornje in spodnje čeljusti

V fazi, ko so vneta tudi globlja  obzobna tkiva in se dlesni pričnejo umikati, se v žepkih nabirajo bakterije, ki povzročajo gnojne obloge ter slab zadah. Kosti zgornje in spodnje čeljusti se začno tanjšati, vratovi zob in zobne korenine počasi postajajo izpostavljeni in zobje se začnejo majati. Lahko se pojavi tudi povezava z nosno votlino, tako imenovana oronazalna fistula, kot posledica ognojkov. V takem primeru se psu iz nosu izceja gnoj ali kri. V najhujših primerih lahko pride tudi do zloma zoba ali celo čeljusti.

Tako vnetje postane hudo boleče in psi se pričnejo vesti drugače. Lastniki opazimo, da se kuža večkrat s tačkami drgne po gobčku, z glavo drgne ob trde površine (podboji vrat, kavč, …). Oteženo grizejo hrano (lahko jejo samo na eni strani), težko jedo brikete in z veseljem pojedo mehko hrano. Ne dovolijo nam pregledati ustne votline, če pa nam to le uspe, jim je zelo neprijetno.

Seveda lahko vse to preprečimo z rednim čiščenjem zob že od prvega dne, ko je kuža postal član naše družine. V kasnejših obdobjih, ko ima pes že obloge, jih lahko odstranimo z ultrazvočnim odstranjevalcem zobnih oblog. Na poseg, ki poteka v splošni anesteziji, se je potrebo naročiti pri veterinarju.