Kužki imajo mlečne in kasneje stalne zobe,ki začnejo izraščati nekje v starosti 3- 4 tednov. Pri 8.tednih ima kuža že vse mlečne zobe. Le teh je 28 in jih med 4. in 6. mesecem nadomestijo stalni, ki jih je 42.

Tako, kot ljudje, so tudi psi podvrženi obolenjem ustne votline, kot sta vnetje dlesni in paradontalna bolezen. Le tem se skušamo izogniti oz. jih omiliti z vsakodnevnim čiščenjem zob.

Za ustno higieno začnemo skrbeti že pri mladičkih, ki jih počasi navajamo na čiščnje zob. To uvajanje lahko traja tudi do mesec dni, je postopno (zob po zob) in po vsakem čiščenju naj sledi nagrada v obliki živali ljubega početja (sprehod, igranje, masaža …) S takim načinom uvajanja bo to za kužka manj stresna obveznost, ki bo počasi prešla v navado, kateri sledi nagrada. Čiščenje lahko opravljamo z gazo ovito okoli prsta na katero nanesemo nekaj encimske zobne paste za pse (z okusom po mesu), kasneje se priporoča uporaba mehke otroške zobne ščetke.

Čiščenje naj postane vsakodnevna rutina, ki bo poplačana z zdravimi zobmi in dlesnimi vašega ljubljenčka.
Včasih se zgodi, da mlečni zobje še ne izpadejo, ko že začnejo izraščati stalni. To lahko vpliva na položaj ugriza, zato moramo biti na to  posebej pozorni.

Če opazite, da ima kuža prisotne tako mlečne  kot stalne zobe, ga vzpodbujajte pri igranju z raznimi ne pretrdimi žogami, ki počasi mehčajo tkivo okoli mlečnega zoba in s tem pripomoreju k izpadu le tega.
V primeru, da mlečni zob ne izpade do 7. meseca, svetujemo odstranitev zoba pri veterinarju.

Pri starejših psih, ki ne dovolijo čiščenja zob, lahko opazimo zobne obloge in kasneje tudi zobni kamen, ki vodita v hudo vnetje dlesni in paradontalno bolezen. Le to lahko omilimo oziroma se ji izognemo z odstranitvijo zobnega kamna in poliranjem zob. S tem preprečimo tudi druga obolenja, kot so bolezni srca in ledvic.