Glodavci predstavljajo eden najbolj razširjenih rodov sesalcev, živijo na vseh celinah razen Antarktike. Prehranjujejo se pretežno z rastlinsko hrano. Zanje so značilni upognjeni sekalci – v vsaki čeljusti po en par. Zobje rastejo celo življenje in se ob pravilni prehrani stalno obrabljajo. Glodavci so rastlinojedi (morski prašički, hrčki, ...) ali vsejedi (podgana).

Živalim pripravimo primeren prostor za bivanje, ki vsebuje nastilj (žagovino, seno) in skrivališče, kamor se lahko skrijejo, da se počutijo varne. Poleg osnovnih potrebščin jim lahko v kletki namestimo tudi igrala (kolo, cevi). Kletko namestimo v miren predel stanovanja,kjer ni prepiha in direktne sončne svetlobe ter, da je za žival čim manj stresno.

Poleg sena in sveže zelenjave je za glodavce primerni izbrati že pripravljeno hrano glede na vrsto glodavcev.

Če imamo v kletki več živali moramo samice sterilizirati oz. samce kastrirati, da preprečimo prekomerno razmnoževanje.

Med hišnimi ljubljenčki najpogosteje najdemo morske prašičke, hrčke, činčile, deguje, pritlikave kunce, podgane, mongolske skakače in miške.

Pritlikavi kunec

Kletke naj bodo vsaj 3x velikost kunčka, prekrite z žagovino ali slamo. Kunci se lahko navadijo na živalsko stranišče, kajti večinoma potrebo opravljajo vedno na istem delu kletke. Zelo težko prenašajo vročino, ker se ne potijo, zato naj bo njihovo bivališče v mirnem delu stran od direktne sončne svetlobe. Najbolj primerna hrana za kunce je peletirana rastlinska hrana poleg  pa naj se dnevno ponudi listnata zelenjava. Prekomerno hranjenje pri kuncu izzove debelost, drisko in prenajedanje.

Življenska doba je od 5-7 let, spolno dozorijo pri 4. mesecih. Brejost traja 30-35 dni.
Najbolj pogoste zdravstvene probleme imajo z zobmi, ki zaradi nepravilne prehrane in s tem nepravilne obrabe prekomerno rastejo in kunček ne more več normalno jesti. Zaradi nepravilne stelje se lahko pri kunčkih pojavijo petni žulji. Poleg tega je pri nesteriliziranh kinčicah pogost pojav tumorjev na reprodukcijskih organih. Od zunanjih zajedalcev so pogoste uši in garje, črevesni zajedalci pa lahko povzročijo driske in hujšanje.

Morski prašiček

Kletke za morske prašičke so lahko plastčne, kovinske ali žičnate in ker morski prašički na plezajo in skačejo, so lahko tudi zgoraj odprte. Prekrite naj bodo s slamo ali žagovino. Polega nastilja morski prašiček potrebuje tudi skrivališče.

Hrano naj sestavljajo peleti, sveža zelenjava in sadje (nekoščičasto). Zelo pomembno je, da pokrije dnevne potrebe po vitaminu C. Raznoliko hrano jim je potrebno ponuditi že kot mladičem, da se navadijo nanjo, kajti zelo hitro postanejo izbirčni. Življenska doba je 6-8 let, spolno dozorijo pri 6-10 tednih. Brejost traja od 60- 70 dni.

Pri morskih prašičkih so pogosti zunanji zajedalci uši, pršice, bolhe. Prav tako je dokaj pogost pojav mikrosporije. Pogsto se kot posledica pomanjkanja vitamina C pojavi skorbut,ki se kaže v umirjenosti, driski, dehidraciji, slabi dlaki …

Hrček

Kletke za hrčke naj bodo prostorne s čim več igračami in skrivališči in čim bolj zaščitene pred možnostjo pobega. Material naj bo kovina, kajti hrčki hitro pregrizejo mehek aluminij in les. Postavljena naj bo v suhem in senčnem predelu doma. Dno naj bo prekrito s steljo iz žagovine. V kletki naj bo steklenička z vodo, hrana pa naj bo na tleh v kotu. Ponavadi uporabljajo en kot za uriniranje.

Za hrčke sta značilni vrečki na vsaki strani ličnic, kamor hrčki spravljajo hrano in material za pripravo gnezda. Hrana naj bo raznolika, z veliko semeni, sadjem,zelenjavo, ki bo zadovoljila tudi hrčkovo potrebo po vitaminu E. Hrčki spolno dozorijo okoli 60. dneva, živijo od 1 do 3 leta. Brejost traja 20 dni.

Hrčki so dokaj zdrave živali, najpogosteje pa se jim lahko pojavijo kožni abscesi, kot posledica poškodb. Lahko imajo zunanje zajedavce, kot  na primer pršice ali demodeks.

Podgana

Podgane niso družabne živali, zato naj bodo v kletkah same oz v majhnih skupinah. Kletke naj bodo dovolj velike, da se lahko žival v njej razgiba in naj vsebuje skrivališče, kamor se lahko skrije in veje po katerih lahko pleza. Kletke naj bodo iz materiala, ki je trden in se lahko čisti. Dno naj bo prekrito z koščki parpirja li žagovino.

Podgana je nočna žival.
Živijo od 2-4 leta, spolno dozorijo med 40 in 60 dnevom, brejost traja 22 dni.

Podgana je vsejed. Najbolj priporočljivo je hranjenje z peletirano hrano za miši, ki je najbolj uravnotežena in tako preprečuje debelost. Poleg tega je priporočljivo dodajanje majhnih količin svežega sadja in zelenjave. Voda naj bo v steklenici.

Pri podganah so pogoste novotvorbe, driske in obolenja dihal.