Prebavne težave

Prebavne težave so pri naših ljubljenčkih eden najpogostejših vzrokov, zaradi katerih se slabo počutijo. Kažejo se lahko kot driska, bruhanje ali celo zaprtje. Vzroki so lahko infekcija, paraziti, alergija na hrano, bolezni trebušne slinavke, lahko pa je naš ljubljenec pojedel pokvarjeno ali celo zastrupljeno hrano.

Ne glede na vzrok, prebavila v takih situacijah slabo vsrkajo hranila in vodo, kar vodi v pomanjkanje energije. Ko prebavila ne delujejo kot bi morala, potrebuje naš ljubljenček prehrano, ki je bogata s hranili, in kar je najpomembnejše, je lahko prebavljiva.

Primerna hrana za prebavne težave, ki jo lahko dobite pri nas je: Specific digestive support, Hill's prescription diet i/d, Vet life gastrointestinal in Royal Canin gastrointestinal.

Bolezni urinarnega trakta

Bolezni urinarnega trakta (kamor spadajo ledvice, uretri, sečni mehur in sečnica) se kažejo kot bolj pogosto uriniranje, prisotnost krvi v urinu, inkontinenca, uriniranje na nenavadnih mestih, bolj pogosto lizanje po genitalijah in spremenjeno obnašanje (živali so apatične, lahko manj pojejo ali celo zavračajo hrano). V določenih stanjih, ko pride do zaprtja sečnice, živali tudi ne morejo urinirati. V tem primeru je potrebno našega ljubljenčka takoj peljati k veterinarju.

Vzroki za nastale težave so lahko infekcija, nastanek kristalov ali celo kamnov v urinu, ter nekatere oblike rakavih obolenj.

Pravilna prehrana lahko pomaga raztopiti kristale/kamne in preprečuje nastanek novih, ter s svojo sestavo ugodno vpliva na urinarni trakt.

Hrana, ki jo na naši kliniki lahko dobite za bolezni urinarnega trakta so Specific crystal prevention, Specific struvite dissolution, Specific Heart and kidney support, Hill's prescription diet c/d, Hill's prescription diet s/d, Hill's prescription diet u/d, Vet life Struvite, Vet life Struvite manegement, Vet life Oxalate, Royal Canin Urinary SO.

Bolezni ledvic

Ledvice so organ, ki iz telesa odstranjujejo odpadne snovi in skrbijo za ravnovesje mineralov in tekočin. Najpogostejša bolezen ledvic pri naših ljubljenčkih je kronična odpoved ledvic. Bolezen se najpogosteje pojavlja pri starejših živalih. Znaki bolezni so povečano pitje in uriniranje, izguba apetita, hujšanje, slab zadah, bruhanje. V večini primerov se znaki pokažejo, ko je poškodovanega že tri četrtine tkiva. Poškodbe so pri ledvicah nepopravljive, vendar lahko z zgodnjim ugotavljanjem bolezni, pravilnim zdravljenjem in pravilno prehrano, upočasnimo potek bolezni. Dietna prehrana ima omejeno vsebnost beljakovin (zmanjšana obremenjenost ledvic), fosforja (upočasnjuje propad ledvic) in natrija (primeren krvni tlak), ter povečano vsebnost vitaminov in omega 3-maščobnih kislin.

Hrana, ki jo lahko dobite na naši kliniki za bolezni ledvic so Specific heart and kidney support, Hill's prescription diet k/d, Vet life Renal in Royal Canin Renal.

Bolezni jeter

Jetra so organ z mnogimi funkcijami. Pomembna so pri presnovi, skladiščenju glikogena, sintezi plazemskih proteinov in presnovi zdravil. V jetrih nastaja žolč, ki je udeležen pri prebavi. Znaki obolenja jeter so zmanjšan apetit, hujšanje, povečano pitje, driska, bruhanje, slinjenje. Veliko obolenj jeter je posledica vnetij. Jetra imajo veliko sposobnost obnavljanja, vendar je zelo pomembno, da ob ugotovitvi bolezni začnemo z zdravljenjem, drugače lahko pride do izgube jetrnih funkcij in zdrave jetrne celice nadomesti brazgotinasto tkivo. Poleg pravilnega zdravljena igra pomembno vlogo pravilna prehrana, ki vsebuje visoko prebavljive sestavine in kombinacijo hranilnih snovi, mineralov in vitaminov.

Hrana, ki jo pri nas dobite za podporo jetrnih obolenj so Specific heart and kidney support, Hill's prescription diet l/d, Vet life Hepatic in Royal Canin Hepatic.

Bolezni srca

Srce je najpomembnejša mišica, ki potiska kri bogato s kisikom in hranilnimi snovmi po telesu. Srčna obolenja zmanjšajo moč črpanja srca, kar vodi v nabiranje tekočine v telesu. Znaki bolezni so pogosto kašljanje, oteženo dihanje, zmanjšana aktivnost živali, zmanjšan apetit, izguba telesne teže, napetost trebuha, omedlevica, kolaps. Pri psih so težave s srcem najpogostejše zaradi puščanja srčne zaklopke, pri mačkah pa zaradi okvare srčne mišice. Bolj pogoste težave s srcem imajo živali s prekomerno težo. Kronično obolenje zaklopk se pogosteje pojavlja pri pasmah kot sta pritlikavi koder in Kavalir. Obolenje srčne mišice je pogostejše pa pri večjih pasmah, kot so Nemška doga in Irski Volčji hrt. Pri mačkah obolenje srčne mišice pogosteje najdemo pri Perzijkah in Main Coonih. Odpovedovanje srca vpliva tudi na delovanje drugih organov, predvsem na ledvice, jetra in prebavila.

Čeprav so bolezni srca neozdravljive, lahko s pravilnim zdravljenjem in pravilno prehrano podaljšamo in izboljšamo življenjsko dobo našega ljubljenčka.

Dietna hrana vsebuje manj natrija, kar pripomore k zmanjšanju nabiranja tekočine v telesu. Hrana je bogata z omega 3-maščobnimi kislinami, taurinom, l-karnitinom in vitamini, kar pripomore k vzdrževanju srčne funkcije. Zmanjšana je tudi vsebnost fosforja in proteinov, kar zmanjša obremenitev ledvic.

Hrana ki jo lahko dobite na naši kliniki za bolezni srca so Specific heart and kidney support, Specific Omega plus support, Hill's prescription diet h/d, Hill's prescription diet k/d, Vet life Cardiac, Vet life Renal, Royal Canin Cardiac.

Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen ali diabetes mellitus je bolezensko stanje, pri katerem prihaja do povišanja koncentracije glukoze v krvi zaradi zmanjšanega izločanja inzulina ali zmanjšanega učinka inzulina. Najpogosteje se pojavlja v srednjem starostnem obdobju. Je najpogostejše endokrinološko obolenje pri mačkah. Ljubljenci s prekomerno telesno težo zbolijo pogosteje. Znaki  so povečano pitje in povečano uriniranje, povečan apetit, hujšanje, zaspanost, oslabelost, bruhanje, katarakte (pri psih).

Živali z ugotovljeno sladkorno boleznijo najpogosteje potrebujejo zdravljenje z inzulinom in strogo prehransko dieto z nizkim glikemičnim indeksom, ki omogoča vzdrževanje nizke ravni sladkorja v krvi.

Hrana, ki jo pri nas priporočamo za sladkorno bolezen je Specific endocrine support, Hill's prescription diet w/d, Hill's prescription diet m/d, Hill's prescription diet r/d, Hill's prescription diet i/d,Vet life Diabetic in Royal Canin Diabetic.

Debelost

Debelost je najpogostejša zdravstvena težava naših ljubljencev, saj jih že več kot 50 % presega svojo idealno telesno težo. Vzroki so v prekomernem hranjenju, preveč priboljškov, premalo gibanja, starost, pasma (labradorci, koker španjeli ni King Charles španjeli so bolj nagnjeni k debelosti), sterilizacija, kastracija. Znaki debelosti so težka hoja, počasno gibanje, kratka sapa, ne moremo zlahka otipati reber, izguba sicer jasno zaznavne lakotnice. Debelost lahko vodi v nastanek resnejših bolezni, kot so sladkorna bolezen, osteoartritis, bolezni dihal in ožilja.

V načrtu hujšanja je potrebno določiti idealno telesno težo in  pripraviti prehranski protokol, ki je po meri posameznega ljubljenca in ustreza tudi našemu življenjskemu slogu.

Dietna prehrana je zasnovana tako, da vsebuje velik delež vlaknin in beljakovin, dodan pa je tudi l-karnitin, ki pomaga pri izgubi maščob.

Hrana, ki je na naši kliniki namenjena hujšanju  je Specific Weight reduction, Hill's prescription diet Metabolic, Hill's prescription diet r/d, Hill's prescription diet w/d, Hill's prescription diet m/d,Vet life Obesity, Royal Canin Obesity in Royal Canin Satiety.

Bolezni sklepov

Bolezni sklepov se kažejo kot manjša aktivnost našega ljubljenca, šepanje, več spanja, mačke manj skačejo in so manj aktivne. Artritis povzroča bolečine, otekle sklepe in razpad sklepnega hrustanca. Dietna prehrana, ki je namenjena težavam s sklepi ima visoko  vsebnost maščobnih kislin (EPA,DHA) ter glukozamin in hondroitin sulfat, ki sta naravna gradnika hrustancev.

Hrana, ki jo lahko dobite na naši kliniki je Hill's prescription diet j/d, Hill's prescription diet j/d reduced calorie, Vet life joint, Specific Joint support in  Royal Canin Mobility.

Bolezni kože

Bolezni kože se kažejo kot izpadanje dlake, srbež, grizenje, lizanje, praskanje, rdeči madeži, mehurčki, pege, neprijeten vonj, luskasta koža, kraste, zadebeljena koža in brez dlačna mesta.

Vzroki za nastanek težav so lahko zajedavci, alergije, hormonalna nihanja ali okužbe.

Ker je vzrokov za bolezni kože veliko, bo moral veterinar pregledati vašega ljubljenca, najverjetneje bo moral opraviti tudi nekaj testov. Ugotavljanje alergena pa je lahko zelo dolgotrajno in zahteva tesno sodelovanje veterinarja in lastnika živali.

Hrana, ki jo na naši kliniki priporočamo za bolezni kože so Specific Allergy management plus,Specific Omega plus support, Hill's prescription diet d/d, Hill's prescription diet z/d low allergen, Hill's prescription diet z/d ultra allergen free,Vet life Hypoallergenic egg and rice, Vet life Hypoallergenic fish and potato, Vet life Ultrahypoallergenic, Eukanuba Dermatosis,Royal Canin Seneitivity control,  Royal Canin Hypoallergenic,  Royal Canin Anallergenic.

Bolezni zob

Znaki bolezni zob so slab zadah, oteženo hranjenje, slinjenje, odklanjanje hrane, krvaveče dlesni, zobni kamen, drgnjenje gobčka s tačko. Težave se pojavljajo pri starejših živalih. Manjše pasme psov so k obolenjem zob bolj nagnjene. Hitrejše nabiranje oblog povzročajo hrana v pločevinkah in lepljivi priboljški. Najprej se na zobeh naberejo mehke obloge, ki s časoma otrdijo in nastane zobni kamen. Če kamna ne odstranimo, pride do vnetja dlesni (gingivitisa) in pojavi se lahko tudi paradontalna bolezen. Zobje začnejo izpadati.

Vse to lahko preprečimo s pravilno ustno higieno (zobna ščetka, zobna pasta) in prehrano (briketi so oblikovani tako, da odstranjujejo mehke zobne obloge).

Hrana, ki jo pri nas lahko dobite za zdrave zobe so Hill's prescription diet t/d, Hill's prescription diet t/d mini.