Dobre strani

S sterilizacijo psičke se predvsem želimo izogniti nezaželenim brejostim in gonitvam. Če se za sterilizacijo odločimo pred prvo gonitvijo psičke ali med prvo in drugo, se v večini primerov izognemo nastanku tumorjev na mlečnih žlezah v poznejših starostnih obdobjih. Po tem obdobju sterilizacija ne zaščiti več pred nastanekom tumorjev na mlečnih žlezah. Pri starejših psičkah se s sterilizacijo izognemo tudi nastanku gnojnih vnetij maternice in navideznim brejostim, ter hormonskim boleznim, ki so povezane z delovanjem jajčnikov pri psici.

Slabe strani

Kot posledico sterilizacije imajo lahko nekatere psice zmanjšano sposobnost zadrževanja urina, ki se pojavi v zelo majhnem procentu in se dobro uravnava z zdravili. Poseg mora biti opravljen v splošni anesteziji, ki je načeloma varna, saj vse psičke pred posegom pregledamo, med posegom pa nadzorujemo njihove življenjske funkcije.

Kdaj opraviti sterilizacijo?

Pri mladih psičkah, katerih lastniki si ne želijo mladičkov, se sterilizacija opravi pred prvo gonitvijo, okrog šestega meseca starosti. Če se za sterilizacijo odločimo pri starejših psičkah, se svetuje, da je psička vsaj 2-3 mesece po gonitvi, saj želimo, da se hormoni umirijo in s sterilizacijo ne sprožimo pojava navidezne brejosti. V času gonitve in po njej je prekrvavitev rodil močnejša in je večja verjetnost krvavitev.

Pred posegom

Tako kot je pomemben čas, ki ga izberemo za sterilizacijo je pomembno tudi splošno stanje psičke. Priporočamo pregled krvi, ki naj se opravi nekaj ur ali dni pred posegom. Pregled krvi nam da vpogled v splošno stanje živali, v delovanje ledvic in jeter - organov, ki so med anestezijo najbolj obremenjeni.

Na dan posega

Pred operacijo svetujemo, da je psička tešča, kar prepreči neprijetno bruhanje v času uvoda v anestezijo. Ostala rutinska dnevna opravila naj ostanejo kolikor se da podobna , da bo dan za žival čim manj stresen.

Ob prihodu na kliniko

Ob prihodu na kliniko bo psičko pregledal veterinar in odgovoril na vsa lastnikova vprašanja. Pred posegom je potrebno podpisati dokument o privolitvi v operacijo, kamor se zabeležijo tudi vsi pomembni podatki. Opravijo se tudi vse potrebne preiskave in morebitni dodatni pregledi. Glede na težo in stanje živali se pripravi pomirjevalo v obliki injekcije, po katerem se žival pomiri, sprosti in postane zaspana. Psički obrijemo malo dlake na nogi in vstavimo v žilo cevko, po kateri bo dobivala zdravila in infuzijo.

Med operacijo

V času posega je žival v splošni anesteziji, anestetik dovajamo preko tubusa, ki ga vstavimo v sapnik. Ves čas operacije je kontrolirana z monitorji, ki nadzorujejo življenjske funkcije, dobiva tudi infuzijo. Z operacijo se odstranijo samo jajčniki, popolna odstranitev rodil je opravljena samo v primeru, da je spremenjena maternica in je to v korist psičke.

Po končanem operativnem postopku je psička v veterinarski oskrbi dokler se ne prebudi. Nameščena je v kletki z mehko podlogo, po potrebi ogrevana in je pod stalnim nadzorom, dokler ni popolnoma prebujena. Večinoma psičke ostanejo omotične še nekaj ur po operaciji in dan prespijo.

Kako po odpustu domov?

Psička je odpuščena v domačo oskrbo, ko se prebudi in lahko sama hodi. Proti večeru lahko zaužije manjši obrok hrane, ponudite ji lahko tudi vodo. Svetujemo uporabo zaščitnega ovratnika v času celjenja šivov, da se rana lepo celi in da si psička rane ne liže. Nekaj prvih dni naj na sprehod hodi na vrvici, da ji omejimo aktivnost. Večinoma psičke dobro prenesejo poseg in so že po nekaj dneh spet živahne.
Protibolečinska sredstva in antibiotiki v večini primerov niso potrebni in se predpišejo glede na posamezno žival.
Vsa terapija naj se izvaja po navodilih veterinarja!
Če so prisotni šivi na koži, jih odstranimo 10-14 dni po posegu.