Vet knjižnica
Brejost in kotitev pri psici
Brejost in kotitev pri psici
Po uspešni (želeni ali nezaželeni) paritvi psice lahko brejost najzanesljivejše potrdimo z ultrazvokom od 21.-30. dan po paritvi.
Načrtovanje paritve in spolni ciklus psice
Načrtovanje paritve in spolni ciklus psice
Najpogostejši vzrok neuspešnih paritev pri psicah je parjenje ob nepravem času. Spolni ciklus psice je nekoliko poseben, zato je razumevanje in poznavanje različnih faz ciklusa (proestrus, estrus, diestrus in anestrus) nujno za uspešno vzrejo.
Prebavne motnje pri psih in mačkah - vnetna črevesna bolezen (IBD)
Prebavne motnje pri psih in mačkah - vnetna ...
Ena pogostejših težav, ki jih lastniki opažajo pri psih in mačkah, so prebavne težave, ki se kažejo kot bruhanje ali tekoče blato, večkrat tudi oboje hkrati. Če težave po izključitvi tujka ter dieti z manj mastnim mesom in rižem, odpravljanjem notranjih zajedavcev in prvih zdravljenjih ne minejo, pomislimo na vnetno črevesno bolezen (IBD).
Nalezljiv kužni kašelj psov
Nalezljiv kužni kašelj psov
Letošnja jesen je za veliko psov v znamenju kašljanja – zelo nalezljive kužne bolezni zgornjih dihal, ki jo imenujemo tudi kužni kašelj psov in je ena najpogostejših kužnih bolezni pri psih.
Parodontalna bolezen pri psih
Parodontalna bolezen pri psih
Parodontalna bolezen je vnetnega značaja. Prizadane obzobna tkiva in je posledica slabe ustne higiene naših ljubljenčkov. Najprej se na zobeh nabirajo mehke obloge, ki z meseci prehajajo v zobni kamen, ki povzroča odstopanja dlesni, nastanek žepov in posledično nabiranje bakterij v njih.
Prihod mačjega mladiča v novi dom
Prihod mačjega mladiča v novi dom
Pred nakupom oziroma posvojitvijo mačjega mladiča imajo lastniki navadno cel kup vprašanj, skrbi in dvomov. Kaj moramo kupiti, kako se pripraviti in opremiti, da bo prihod mucka čim lažji tako za lastnike, kot za mladička.
Dietna prehrana psov in mačk
Dietna prehrana psov in mačk
Dietna hrana za pse in mačke je posebej prilagojena prehrana, ki je dopolnilna, v določenih stanjih pa tudi bistvena terapija za različna bolezenska stanja. Ob upoštevanju veterinarskih nasvetov za prehrano bolnih živali se njihovo zdravje lahko zelo izboljša.
Toplotni udar
Toplotni udar
Psi doživijo toplotni udar večinoma po krivdi lastnikov, ki jih pustijo v razbeljenem avtomobilu, privežejo na sonce ali jim ne zagotovijo dovolj sence. Pregrejejo se lahko tudi zaradi pretirane aktivnosti (metanje žogice, tek) v zelo vročem delu dneva. V primeru hujšega toplotnega udara, moramo psa čim prej odpeljati do veterinarja.
Resorptivne spremembe zob pri mačkah
Resorptivne spremembe zob pri mačkah
Resorptivne spremembe zob so dokaj pogosto obolenje zob in obzobnih tkiv pri mačkah. Lahko so prirojene ali posledica virusnih obolenj. Mucke začnejo težje jesti, zavračajo hrano, se slinijo in imajo močan zadah.
Zastrupitev z rodenticidi - strupi za glodavce
Zastrupitev z rodenticidi - strupi za glodavce
Zelo pogosto se veterinarji srečujemo z zastrupitvami psov s strupi za glodavce. Zastrupitve z rodenticidi se lahko uspešno pozdravijo, èe je žival pravoèasno pregledana in primerno oskrbljena po zaužitju strupa. K veterinarju vedno , če je le možno, prinesite embalažo strupa, ki ga je pes pojedel.
Prihod pasjega mladiča v novi dom
Prihod pasjega mladiča v novi dom
Pred nakupom oziroma posvojitvijo pasjega mladiča je, poleg informacij o vseh potrebščinah in pripomočkih, dobro vedeti tudi katere dokumente potrebujemo, da bomo psička lahko brez težav vpisali v Centralni register psov.
Nudenje prve pomoči malim živalim
Nudenje prve pomoči malim živalim
Smernice nudenja prve pomoči malim živalim so povzete po standardih za ljudi. Pa vendar je nekaj razlik, ki so povezane predvsem z obliko živalskega telesa in njihovo velikostjo oz. majhnostjo.
Hišni ljubljenčki
Hišni ljubljenčki
V zadnjih letih se vse več ljudi odloča za nakup hišnih ljubljenčkov kot so kunci, hrčki, morski prašički, podgane... Da bi vam olajšali odločitev pred nakupom, si na naslednji povezavi lahko preberete nekaj več o njih.
Sladkorna bolezen
Sladkorna bolezen
Prvi znak, ki ga lastniki opazijo pri mački, ki zboli za sladkorno boleznijo, je hujšanje in velika žeja. S primerno terapijo, ki vključuje dietno prehrano in po potrebi insulin ter vestnem sodelovanju lastnika, večina mačk lahko živi povsem normalno mačje živjenje.
O zobeh
O zobeh
Tako kot pri ljudeh je tudi pri psih in mačkah pomembna ustna higiena. Če le to zanemarjamo, so naši ljubljenčki pogosteje izpostavljeni obolenjem v ustni votlini. Tudi pri njih je pomembno redno čiščenje zob.
Demodikoza
Demodikoza
Pršica z imenom Demodeks (Demodex canis) je za večino psov povsem normalen prebivalec njihove kože. Pri nekaterih psih, predvsem mladičih ali starejših in tistih, ki imajo določeno genetsko predispozicijo, se pršica prekomerno namnoži in povzroča blaga ali resnejša obolenja kože. Težave se kažejo z nastankom brezdlačnih mest po telesu.
Sterilizacija psice
Sterilizacija psice
Za sterilizacijo mlajših psičk se odločamo, kadar se želimo izogniti neželenim brejostim in gonitvam, pri starejših preprečujemo gnojno vnetje maternice in ostale hormonske motnje, ki se lahko pojavijo pri nesteriliziranih psicah.